Graniastosłup
piorun: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 2, a objętość jest równa
2
√6. Wysokość tego graniastosłupa wynosi:
A. 2
√2,
B. 4
√2
C. 6
√2
D. 12
√2
Proszę mi wyjaśnić jak to rozwiązać

Prawidłowa odpowiedź A

Dziękuję uprzejmie
1 lut 21:22
1 lut 21:27
piorun: V= Pp *H
1 lut 21:30
piorun: V−Pp=H
1 lut 21:31
piorun: albo Pb=2p*h
1 lut 21:37
piorun: V= Pp *h= V−Pp=h h= 2√6* 2= 4√6? Nie no źle. Nie wiem
1 lut 21:39
piorun: Chwila wiem już. Trzeba przekształcić wzór zaraz to zrobię.
1 lut 21:41
Eta:
Nad czym tak długo dumasz?
1 lut 21:47
Eta:
Dawaj piorunem

wynik
1 lut 21:52
piorun:
4V= a
2 √3*h / : a
2 √3
1 lut 21:53
piorun: czekaj jeszcze raz...
1 lut 21:54
piorun: Nie no nie wiem już sam.
1 lut 21:55
piorun: chwila po to trzeba chyba spierwiastkować żeby się pozbyć a2
1 lut 21:56
Eta:
Ejże

a=2
V= 2
√6
√3*h= 2
√6
h=..........
1 lut 22:02
Eta:
U Ciebie:
a=2 podstaw
1 lut 22:04
piorun: {8√2}{4} =2√2
1 lut 22:12
Eta:
Wreszcie
1 lut 22:12
1 lut 22:12
piorun: Kurcze kombinowałem jak się pozbyć a2 a tam trzeba było postawić xD
1 lut 22:13
Eta:
1 lut 22:13
Eta:
I znów wyciągnąłeś armatę do zabicia muszki

1 lut 22:14
piorun: W sensie?
1 lut 22:17
piorun: No męczyłem się

pewnie bym do rana siedział i myślał co z tym a
2. Śmieję się sam z siebie
1 lut 22:19
Eta:
1 lut 22:27