matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczenie pochodnej
Kama P:
jak obliczyć pochodną tej funkcji? y=sin
3
x/2
1 lut 21:06
pigor:
np. tak :
x
1
3
x
x
y ' =
3sin
2
cos
x
2
*
=
sin
2
cos
=
2
2
2
2
2
3
x
x
x
3
x
=
sin
*2 sin
cos
=
sin
sinx. ...
4
2
2
2
4
2
1 lut 21:28