Oblicz średnicę podstawy tego stożka.
Agnieszka: Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokątny o polu 25cm(kwadratowych). Oblicz średnicę
podstawy tego stożka.
Pilne! Uprzejmie proszę o rozwiązanie
1 lut 20:53
dero2005:

ponieważ przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym równobocznym trójkąt h,r, l jest
również trójkątem prostokątnym równobocznym i α = 45
o a więc r = h
z warunków zadania
r*h = P
o = 25 cm
2
r
2 = 25
r =
√25 = 5
d = 2r = 2*5 = 10 cm
1 lut 21:24
Agnieszka: Dziękuję
2 lut 15:31