trygonometria
***tania****: oblicz sin2α i cos 2α, jeśli sinα= √6/3 i 90o < α < 180o
30 mar 19:48
Eta:
Witam

oblicz z jedynki tryg. cosα dla α€( 90
o, 180
o)
następnie zastosuj wzory :
na sin2α= 2sinαcosα
cos2α= 1 − 2sin
2α
to już proste , dasz radę powodzenia
30 mar 19:56
***tania****: ja nie rozumiem
30 mar 20:00
Eta: Czego nie rozumiesz?
sin
2 α +cos
2α = 1 => cos
2α= 1 − sin
2α
podstawiamy za sinα=
√6 /3
mamy:
cos
2α = 1 − 6/ 9 => cos
2α= 1 − 2/3 to cos
2α= 1/3
to cos α =
− √1√3 minus bo α −− kątem IIćw.
=> cosα=−
√3 /3
teraz podstaw tylko te wartości sinusa i cosinusa
do tych wzorów ,które Ci podałam:
sin 2α = 2sinαcosα = ..... wstaw i oblicz
oraz cos2α= 1 − 2*sin
2α = .... oblicz
co tu rozumieć ? ... dasz radę
30 mar 20:20