stereometria
krzywy: krotsza przekatna graniastoslupa prawidlowego szesciokatnego ma dlugosc 4√3. wysokosc
graniastoslupa jest trzy razy dluzsza od krawedzi podstawy. oblicz objetosc tego
graniastoslupa.
1 lut 20:42
krzywy: pomoze ktos?
1 lut 20:48
dero2005:

D = 4
√3
h = 3a
obliczamy d z prawego rys jako dwie wysokości trójkąta równobocznego
d = a
√3
rozpatrujemy trójkąt D,d h
d
2 + h
2 = D
2
(a
√3)
2 + (3a)
2 = (4
√3)
2
3a
2 + 9a
2 = 48
12a
2 = 48
a =
√4 = 2
| | 3a2√3 | | 3*22√3 | |
Pp = |
| = |
| = 6√3
|
| | 2 | | 2 | |
V = P
p*h = 6
√3*3*2 = 36
√3
1 lut 21:09
krzywy: dzieki wielkie, ale powiedz mi skad d = a√3?
1 lut 21:17
dero2005:

mamy dwa trójkąty równoboczne o boku a
wzór na wysokość trójkąta równobocznego wynosi
ponieważ d jest równe dwóm wysokościom (patrz rys)
1 lut 21:47
grazka: podstawa graniastoslupa prostego jest trojkat rownoramienny przekatne scian bocznycz tego
graniastoslupa tworza
30 wrz 13:29