Środek odcinka
piorun: Punkt S (3, −2) jest środkiem odcinka o końcach A(−2, 1) i B. Punkt B ma współrzędne:
A. (1/2, −1/2),
B. (5, −3),
C. (8, −5),
D. (1,−1)
Oczywiście odp C. Proszę o dokładne wytłumaczenie
1 lut 20:41
1 lut 20:43
piorun: No tak ale nie mamy B
1 lut 20:44
Eta:
| | xA+xB | |
xS = |
| ⇒ xB= 2xS −xA =.......... |
| | 2 | |
| | yA+yB | |
yS= |
| ⇒ yB= 2yS−yA=.......... |
| | 2 | |
1 lut 20:45
1 lut 20:45
piorun: xB= 2xS −xA =.......... = 2*3 − (−2)= 8
yB= 2yS−yA=......... = 2*(−2) − (−2)= −2
1 lut 20:54
Eta:
Źle popraw

y
B=...........
1 lut 20:55
piorun: mi wyszło 8 a nie 3.
1 lut 20:55
piorun: yB= 2*(−2) −1= −4 −1= −5 a sorry popatrzyłem na x
1 lut 20:59
Eta:
B( 8, −5)
| | 8−2 | | −5+1 | |
sprawdzamy xS= |
| = 3 yS= |
| = −2 S( 3, −2) ok  |
| | 2 | | 2 | |
| | −2+1 | |
a w tym co Ty policzyłeś? : xS= 3 yS= |
| ≠ −2 ( zatem źle ! |
| | 2 | |
1 lut 20:59
Eta:
Teraz
1 lut 21:01
piorun: czyli mamy B(8,−5). Gotowe. Dzięki Eta. rozwiązywanie zadań z tobą to czysta przyjemność
1 lut 21:01
piorun: wiem Eta wiem źle popatrzyłem zamiast na y popatrzyłem na x. Ale udało mi się wcześniej przed
tobą poprawić.
1 lut 21:02
Eta:
Miło mi

........ polecam się na przyszłość
1 lut 21:02
piorun: jesteś dziewczyna? Bo nick mi przypomina rodzaj żeński
1 lut 21:04
piorun: 
do pierwszej gimnazjum chodzisz?
1 lut 21:09
Eta:
Nieee ......... żartowałam
1 lut 21:11
piorun: No bo mi to dziwne było

a do której?
1 lut 21:13