zadania z funkcją wymierną
Sookie: Hej, nie wiem jak rozwiązać to równanie.
1x−1x=112
x=y−1
I to oczywiście w klamerce. Pomóżcie
1 lut 20:33
1 lut 20:34
Sookie: Ale to ma być układ równań. I nie rozumiem
1 lut 20:38
BLAZEJ_505: to są założenia
1 lut 20:38
Sookie: a mógł byś mi napisać rozwiązanie całe?
1 lut 20:41
Homer:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Lewa strona pierwszego równania: |
| − |
| = |
| , |
| | x | | x | | 12 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
ale |
| − |
| = 0, a nie |
| |
| | x | | x | | 12 | |
1 lut 20:46
BLAZEJ_505: układ nie ma rozwiązań
1 lut 20:51
Mila: x=y−1
Metoda podstawiania
otrzymamy :y
2−y −12 =0
stąd y =−3 lub y=4
2 lut 15:40