planimetria
BLAZEJ_505: szukam zadań z geometrii na płaszczyźnie, jutro mam sprawdzian i chciałbym trochę poćwiczyć.
poziom 1 LO
1 lut 20:13
BLAZEJ_505: wrzuci ktoś jakieś zadania?
1 lut 20:29
Basiek : Już szukam.

Podstawa/ rozszerzenie? (chyba rozsz.)?
I nie każesz mi rozwiązywać, ani nic jak je wrzucę?
1 lut 20:39
BLAZEJ_505: ok, ok spróbuję pomęczyć kogoś innego
1 lut 20:41
BLAZEJ_505: oczywiście że rozszerzenie
1 lut 20:41
Basiek : 1)W trójkąt równoboczny o boku długości 6 cm wpisano kwadrat. Oblicz pole tego kwadratu.
2) Miary kątów trójkąta są w stosunku 1:2:3. Obwód koła opisanego na tym trójkącie jest równy .
Oblicz pole tego trójkąta.
3)Dany jest trójkąt prostokątny , w którym , i . Okrąg wpisany w trójkąt jest styczny do
boku w punkcie . Oblicz długość odcinka .
4) Odległość między środkami okręgów o promieniach 2 i 7 wynosi 13. Prosta jest styczna do obu
okręgów w punktach i . Oblicz długość odcinka . Rozważ dwa przypadki.
5) W okrąg o środku wpisany jest trójkąt równoramienny o kącie między ramionami i równym .
Przez wierzchołek i środek okręgu poprowadzono prostą, która przecięła bok trójkąta w
punkcie . Wyznacz miarę kąta .
1 lut 20:51
BLAZEJ_505: już się zabieram za liczenie
1 lut 20:52
Basiek : Jak skończysz... daj znać
1 lut 20:53
BLAZEJ_505:

h=a
√3 gdzie a=3
h=
3√3
i teraz Pitagoras
6
2=3
2+(
3√3−x)
2
36=9+27−6
√3x+x
2
36−36+6
√3x=x
2
6
√3x=x
2
6
√3=x
p=x
2=(6
√3)
2=108 cm
2
1 lut 21:03
Basiek : 1− zły wynik
1 lut 21:07
BLAZEJ_505:

zadanie 2
1806=30
no niestety nie ma danej długości okręgu więc nich będzie 9π
wzór
l=πd
d− średnica okręgu a zarazem przeciwprostokątna
9π=πd
d=9
d=a
√3→a=3
√3
b=2a→b=6
√3
P=
ab2=27
ps. niestety okrąg się nie zmieścił
1 lut 21:31
1 lut 21:34
BLAZEJ_505: w tym 2 już wiem gdzie mam błąd, złe wzory
1 lut 21:37
Basiek : To pierwsze też jest źle...
1 lut 21:41
BLAZEJ_505: wiem wynik ma wyjść 36?
1 lut 21:42
BLAZEJ_505: a zadanie 3 jest w pełni przepisane?
1 lut 21:43
BLAZEJ_505: w ogóle te zadania wydają mi się nie pełne
1 lut 21:50
Basiek : Też nie

I są w pełni przepisane...
1 lut 21:51
BLAZEJ_505: bo np. 3)Dany jest trójkąt prostokątny , w którym , i . Okrąg wpisany w trójkąt jest styczny
do
boku w punkcie . Oblicz długość odcinka .
w jakim punkcie i co robi tam to I
1 lut 21:59
Basiek : To rób następne ! Zaraz Ci to czymś zastąpię
1 lut 22:00
BLAZEJ_505: ale w 4 też jest dziwne i
1 lut 22:01
BLAZEJ_505: i znów i
1 lut 22:02
Basiek : 3) Do dwóch okręgów o promieniach długości 3cm i 10cm poprowadzono wspólną styczną tak, że
okręgi znajdują się po różnych stronach tej stycznej. Odległość między środkami okręgów wynosi
39 cm. Oblicz długość odcinka między punktami styczności.
1 lut 22:04
Basiek : 4) Odległość między środkami okręgów o promieniach 2 i 7 wynosi 13. Prosta jest styczna do obu
okręgów w punktach A i B. Oblicz długość odcinka AB. Rozważ dwa przypadki.
Czasami te literki czyta jak obrazki... stąd nie wkleja, tylko zostają puste pola
1 lut 22:05
BLAZEJ_505: nienawidzę geometrii i jestem zły na siebie za późno się wziąłem za przygotowania, jedynie na
co mogę liczyć to to że na sprawdzianie jakoś mnie olśni

i idę spać

dobranoc,
jutro zrobię te zadania
1 lut 22:11
Basiek : Dobranoc

Trzymam kciuki. Dasz radę
1 lut 22:30