matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:):):)):)):)
cinka:
POMOCYYYY
Pole powierzchnij bocznej walca jest równe sumie pól jego podstaw. Przekątna przekroju osiowego wynosi −d . Oblicz objętosć tego walca.
1 lut 20:10
Homer:
2πRH = 2πR
2
H = R 4R
2
+ R
2
= d
2
5R
2
= d
2
d
2
R
2
=
5
d
R = H =
√
5
V = πR
2
*H
1 lut 20:43