Zadanie z pochodnych. Nie rozumiem czemu ułamka nie zamieniamy, pewnie jest to j
Karolina:
1 lut 20:10
Eta:
(a*x5)'= a*(x5)'
1 lut 20:11
1 lut 20:12
Aga1: (kf(x)
'=k*f(x)'
Stałą wyłączamy przed znak pochodnej
1 lut 20:12
Karolina: Czyli jednak wzór, dzięki wielkie!
Rozwiązanie wygląda tak:
| 1 | | 1 | | 1 | | 5 | | 1 | |
| * 5x4 + |
| *2x − |
| = |
| x4 + x − |
| |
| 3 | | 2 | | x2 | | 3 | | x2 | |
?
1 lut 20:17
Eta:
1 lut 20:18
Karolina: Super dzięki
Spodobało mi się to forum!
1 lut 20:21
Eta:
No to w nagrodę za miłe słowa
1 lut 20:21
Karolina: Czyli jakbym miała jakąkolwiek liczbę przed np 1,2,3... to i tak zawsze wyciągamy ją przed
pochodną, nie wyliczając z niej pochodnej mianowicie nie równa się ona 0?
1 lut 20:26
Eta:
tak
1 lut 20:27
Karolina: 
Dziękuje!
1 lut 20:29