Okrąg
piorun: Do okręgu (x−1)2 + (y+2)2=5 należy punkt:
A. (−1,0),
B. (−3/2, −5/2)
C. (0, −4)
D. (2, √5−2).
Proszę nie pisać samej odpowiedzi tylko napisać jak się to rozwiązuje.
Prawidłowa odpowiedzieć to: C
1 lut 19:59
Eta:
Podstawiaj za x= ... i y= ... z każdego podpunktu
A) x= −1 y= 0 (−1−1)
2 +(0+2)
2 = (−2)
2+2
2= 4+4=8 ≠5
czyli odpA) odpada
itd.....
i zobaczysz kiedy otrzymasz równość po lewej i po prawej stronie
Powodzenia
1 lut 20:05
piorun: dziękuję

Strasznie dobre to forum macie muszę podziękować koleżance że mi was poleciła.
Wielkie dzięki
1 lut 20:07
Eta:
Na zdrowie daj Jej
1 lut 20:08
piorun: hehe

rozwiązać ci tu zadanko żeby nie było?
1 lut 20:24
Eta:
Mnie zadanko? .......... jestem dopiero w 1 gim.
1 lut 20:29
piorun: ło to dobry z matematyki jesteś... Takie zadania nam rozwiązujesz...
1 lut 20:31
Eta:
1 lut 20:35
piorun: B) (−5/2−1)
2+(−5/2)
2=(−7/2)
2+(−1/2)
2=49/4+1/4=50/4=12/25≠5
C) (0−1)
2+(−4+2)
2 = (−1)
2+(−2)
2=1+4=5=5 tu się zgadza

D) (2−1)
2 +(
√5−2+2)
2=(1)
2+(
√5)
2=1+5=6≠5
rozwiązałem. Niech sobie jest będą miały dzieci co spisywać
1 lut 20:36
Eta:
1 lut 20:37