całka -kto pomoże
Sylwia: ∫1/2x2
1 lut 19:58
Krzysiek:
korzystasz ze wzoru:
| | xa+1 | |
∫xa dx = |
| +c (dla a≠−1 ) |
| | a+1 | |
1 lut 20:02
Sylwia: A mozesz mi to policzyc, bo chce zobaczyc jak to wyjdzie ?
1 lut 20:03
Krzysiek: mogę Tobie sprawdzić
1 lut 20:04
Sylwia: Dzięki to czekam
1 lut 20:06
Kaśka.: mamy 1/2∫(x2+1)/(2+1)
1 lut 20:07
Sylwia: i to wszytsko ? czy trzeba policzyc?
1 lut 20:09
Kaśka.: no to wszystko o ile dobrze rozumiem ze X2 jest w liczniku
1 lut 20:10
Kaśka.: w zasadzie mozesz jeszcze wyznaczyć 1/3 z całki przed znak całki i końcowo otrzymasz 1/6x3
1 lut 20:11
Sylwia: A może ktos mi całe zrobic po kolei
1 lut 20:13
zico: 1/2∫ 1/x2 dx
ze wzoru dx/x2 dx wychodzi −1/x
a wiec 1/2 *−1/x = −1/2x
prosze
1 lut 20:14
Sylwia: Dziekuje
1 lut 20:15
1 lut 20:15
Sylwia: A jak by było ∫1/2 x
1 lut 20:16
zico: musisz sobie wydrukowac wzory do calek, tablice reszta pojdzie latwo
analogicznie 1/2 przed calke bo to stala
zostaje nam1/x inaczej a wiec ze wzoru dx/x = ln|x| zostaje nam ln|x|/2
1 lut 20:21