logarytmy
rite: Moglby ktos pomoc mi to rozwiazac?
log2(2x−1)+log2(2x+2−5)=3
1 lut 19:56
Bizon:
log
2(2
x+2−5)=log
28−log
2(2
x−1)
| | 8 | |
log2(2x+2−5)=log2 |
| ... itd  |
| | 2x−1 | |
1 lut 20:18
rite: | | 8 | |
i teraz mozna opuscic logarytm i zostaje 2x+2−5= |
| i jak to dalej mozna pociagnac. |
| | 2x−1 | |
I jeszcze mam takie pytanie samemu probowalem to zrobic tak:
| | 2x−1 | |
log2 |
| =log28 mozna w ten sposob? |
| | 2x+2−5 | |
1 lut 20:25
Bizon:
| | 2x−1 | |
a dlaczego log2 |
| ... a nie log 2(2 x−1)(2 x+2−5)  ? |
| | 2x+2−5 | |
1 lut 20:31
Daria: Ma ktoś już może wynik bo chciałabym sprawdzić ze swoim?
1 lut 20:40
rite: Oj przepraszam tak jak Bizon napisales ale po wymnozeniu ciezko mi bardzo x wyznaczyc i cos to
pociagnac do konca
1 lut 20:47
Bizon: ... a przepisując zadanie nigdzie nie pomyliłeś znaków

?
1 lut 20:49
rite: Nie, jest wszystko tak jak w zadaniu, cieżkie dosyć.
1 lut 20:54
Daria: My wyszło coś nie tak bo otrzymałam takie coś:
2x= −35
1 lut 20:55
rite: | | 3 | |
czemu cos nie tak moze jest dobrze. x=log2− |
| |
| | 5 | |
1 lut 21:01
rite: Tylko jak do tego doszlas?
1 lut 21:01
dragon: Jak robiła to w końcu musiała dojść
1 lut 21:03
Daria: Rozwiązywałam to równanie
(2x − 1)(2x+2−5)=8
2x+2− 5*2x− 2x+2+5=8
5*2x=−3
może źle wymnożyłam a nie widzę błędu.
1 lut 21:07
Daria: dragon bardzo zabawne
1 lut 21:08
Bizon: ... źle to wymnożyłaś Daria
1 lut 21:13
dragon: daria miedzy nawiasami był + czemu na mnożenie zamieniłaś ?
1 lut 21:14
Daria: tak też myślałam, jak to powinno być?
1 lut 21:14
Bizon: ... bo ....2x*2x+2=22x+2
1 lut 21:15
Daria: bo log
x (a*b)= log
x a + log
x b ? czy znów pomieszałam twierdzenia ?
1 lut 21:15
Daria: bo log
x (a*b)= log
x a + log
x b ? czy znów pomieszałam twierdzenia ?
1 lut 21:16
Daria: Bizon: masz rację, ale dalej jest chyba dobrze bo teraz zauważyłam, że źle przepisałam
1 lut 21:17
Bizon:
4*22x−5*2x−4*2x−3=0
4*22x−9*2x−3=0 ... i teraz podstawienie ... za 2x
1 lut 21:20
dragon: log
2X + log
2Y = log
2Z Mogę skrócić logarytmy jak są w takiej postaci czy dopiero
log
2(X*Y) = log
2Z
1 lut 21:22
rite: w tej drugiej bo po pierwszej ci zostanie X+Y=Z
1 lut 21:28
dragon: A na podstawie jakiej własności można skrócić logarytmy w jaki sposób się to skraca dzieli się
przez co log
2?
1 lut 21:45