PROSZĘ O POMOC
cinka: PROSZĘ O POMOC
Oblicz pole całkowite stożka o kącie rozwarcia 90 stopni, którego objetosc =9 cm3
1 lut 19:49
Krzysiek:

więc z własności trójkąta o kątach 45, 45 i 90 stopni
r=h
| | 1 | |
V = |
| πr2 h =9 (czasem objętość to 9π? ) |
| | 3 | |
czyli πr
3 =27 (π? )
r=3 =h
1 lut 19:57
cinka: 9=13 π r2
πr2= 27 . a gdzie h ?
1 lut 20:08
Krzysiek: czyli objętość to jednak 9? a nie 9π ?
h=r, więc r
2 *h =r
2 *r =r
3
czyli πr
3 =27 (jeżeli objętość to 9)
1 lut 20:10
cinka: kosmos
1 lut 20:12