ciagi pomocyyyyy
kaczka: Dany jest ciag geometryczny (a n ). Iloczyn pieciu kolejnych poczatkowych wyrazów to 32. Jaki
jest trzeci wyraz tego ciagu?
wiem ze a1= a/q
2 ale czemu

tylko tego nie wiem reszte juz wiem jak rozwiazac
1 lut 19:48
Bizon: a
15q
10=32 ... (a
1q
2)
5=32
a
3=a
1q
2 więc...

?
1 lut 20:43
kaczka: ja sie pytam czemu a
1=
aq2
1 lut 20:52
Bizon:
... a skąd to wytrzasnęłaś? ... a1 .... to jest a1
1 lut 21:10
Mila: weź dowolny ciąg geometryczy; np,
2,4,8,16,32, q=2
2 lut 22:33
Jolanta: a2=a1*q
wzór na wyraz ciągu jest taki an=a1*qn−1 a3=a1*q3−1=a1*q2
a4=a*q3
a5=a1*q4
a1*a2*a3*a4*a5=a1*a1*q*a1*q2*a1*q3*a*q4*=32
a15*q10=32
(a1*q2)5=32
a35=32 32:2 32=25
a35=25 16:2
a3=2 8:2
4:2
2:2
1
3 lut 00:15