przekątne
alis: Liczba wszystkich przekątnych podstaw i ścian bocznych pewnego graniastosłupa jest równa
110. Oblicz ile krawędzi ma podstawa tego graniastosłupa.
30 mar 19:31
alis: ktos ma koncepcje na to zadanie
30 mar 19:33
alis: plis pomóż ktoś
30 mar 20:10
tim: Ja mam.
1) Graniastosłup ma 2 podstawy (o ilości krawędzi
n) oraz
n ścian prostokątnych.
| | n(n−3) | |
2) Ilość przekątnych w n−kącie to |
| |
| | 2 | |
3) Ilość przekątnych prostokąta − 2
| | n(n−3) | |
2 podstawy * |
| <−− ilość przekątnych w podstawach |
| | 2 | |
n ścian * 2 <−− ilość przekątnych w ścianach bocznych
n(n−3) + 2n = 110
n
2 − 3n + 2n = 110
n
2 − n = 110
n = 11
30 mar 20:13
Eta: 
tim....
30 mar 20:25
tim: 
, że jestem?, czy

, że rozwiązałem ^^?
30 mar 20:26
Eta: Oczywiście najpierw to drugie

ale też i pierwsze

30 mar 20:27
tim: Ta...
30 mar 20:29