wyznacz równanie ogólne symetralnej odcinka ab jeśli
dancio: nie wiem co źle tutaj robie, proszę o pomoc
wyznacz równanie ogólne symetralnej odcinka ab jeśli:
A(−1,8), B(−5,8)
| −1 −5 | | 8 + 8 | |
| , |
| = (−3,8) |
| 2 | | 2 | |
y=ax+b
8= a * (−1) + b
8= a * (−5) + b
8= −a + b
8= −5a + b
0=4a
a=0
a
1=0
y=b
y=8
y−8=0
więc jak w odpowiedzi może być że x + 3=0 ?
1 lut 19:47
Aga1: Wszystko dobrze, tylko symetralna nie przechodzi przez punkty Ai B, lecz przez punkt (−3,8) i
jest prostopadła do prostej
y=8, więc jej równanie to x=−3
1 lut 19:51
dancio: wiem że przez (−3,8)
8=ax + b
8=0 * (−3) + b
b=8
ale jak x może być skoro a wynosi 0?
proszę, możesz to rozpisać?
1 lut 19:57
dancio: chodzi mi o to że jak w wyniku może być x + 3=0 skoro a=0
1 lut 19:57
Aga1: Dlaczego a= 0?
Prosta równoległa do osi OY nie ma postaci kierunkowej( nie możesz tak obliczać), najlepiej jak
narysujesz to widać od razu jakie są równania tych prostych.
1 lut 20:00
dancio: dzięki ; )
1 lut 20:08