prosta pochodna sprawia problem
tomasz: witajcie, problem z pochodną, zaćmienie mózgu.
| | 1 | |
pochodna z : y = |
|
|
| | (2x + 1)3 | |
1 lut 19:19
krystek: Nie zaćmienie tylko nie znasz wzorów:
poch ilorazu lub poch potegowej funkcji
1 lut 19:22
krystek: i jeszcze masz funkcje wewnętrzną ,pamiętaj !
1 lut 19:24
Eta:
y= (2x+1)
−3
| | −6 | |
y'= −3*(2x+1)−4*(2x+1)'= |
| |
| | (2x+1)4 | |
1 lut 19:25
krystek: | | 0*(2x+1)3−1*3(2x+1)2*2 | | −6 | |
lub |
| = |
| |
| | (2x+1)6 | | (2x+1)4 | |
1 lut 19:29
tomasz: krystek znam wzory... moje zaćmienie polegało na zapisie y= (2x+1)−3, aż wstyd.
Eta dziekuje.
1 lut 22:02
Eta:
1 lut 22:09