matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodną
Łukasz:
x= (
1
t
+ 4)
4
5x
2
+ x − 2
y=
x
2
+ 7
2
y=
−
3
√
x
3
√
x
2
30 mar 19:29
Basia:
x' = 4(
1
t
+ 4)
3
*(
1
t
)' = 4(
1
t
+ 4)
3
*(−
1
t
2
) =
4(
1
t
+4)
3
−
t
2
w drugim zastosuj wzór na pochodną ilorazu
f
f'g − fg'
(
)' =
g
g
2
trzecie:
2
y =
− x
1
3
= 2x
−2
3
− x
1
3
x
2
3
i zastosuj wzór (x
α
)' = α*x
α−1
30 mar 19:37
Łukasz:
dziekuje
30 mar 19:38
:):
(2*5x+1)*(x
2
+7)−(5x
2
+x−2)*(2x)
y ' =
(x
2
+7)
2
oblicz x i podstaw do pochodnej
2
1
y ' =[2x
−2/3
} − x
1/3
]'=2*(−
) x
−2/3−1
−
x
1/3−1
=
3
3
−4
1
x
−5/3
−
x
−2/3
3
3
i podstawiasz x
30 mar 19:39