matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
XYZ:
1
funkcja f jest dana wzorem F(x)
− 1.
x+1
rozwiąż równanie F ( x−2) > 3
1 lut 18:44
rafal274:
1
F(x−2) =
− 1
(x−2) + 1
Przykładowo g(x) = x
2
g(−x) = (−x)
2
g(x+
√
3
) = (x+
√
3
)
2
Zamieniamy argument i tylko tyle
Dalej już chyba łatwo ?
1 lut 18:48