Rower
Icek: Witam mam problem z zadankiem Odległość między miastami A i B wynosi 60 km. Samochód
osobowy przebywa tę drogę o 45 minut szybciej niż rowerzysta. Średnia prędkość samochodu
jest większa od średniej prędkości rowerzysty o 40 km/h. Oblicz średnią prędkość
rowerzysty oraz samochodu
Jakby ktoś mógłby mnie naprowadzić na to jak ruszyć to zadanie
30 mar 19:25
Mariusz: rozwiązuje
30 mar 20:43
Mariusz: x− roweżysta
y=x+40 − samochód
V=s/t v−prędkosć s−droga t−czas
x+40=60/t 1 równanie
x=60/(t+3/4) 2 równanie
z pierwszego wyliczamy t
t=60/(x+40)
podstawiamy do drugiego
x=60/[60/(x+40)+3/4]
przekształcamy mianownik do takiej postaci
([3/4(x+40)]+60)/(x+40)
x=(60*(x+40)/[3/4(x+40)]+60]
z tego wynika
60x+3/4x2+30x=60x+2400
x2+40x−3200=0
Δ=120 czyli x=40
x=40
y=80
30 mar 20:52
Icek: No właśnie podobnie kombinowałem tylko źle ułożyłem układ równań i nie mogłem się wyniku
doliczyć Wielki dzięki pozdrawiam
30 mar 20:59