na podstawie definicji obliczyć f `(x_0)
Krisu: na podstawie definicji obliczyć f `(x0)
f(x) = √5−x2 x0 = 1
1 lut 18:29
Krzysiek: musisz obliczyć:
| | a2 −b2 | |
w liczniku korzystasz ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
1 lut 18:37
Krisu: a skąd ten wzór bo nie rozumiem skąd to się wzięło
1 lut 19:01
Krzysiek: chodzi ci o granicę którą masz policzyć? (taka jest definicja pochodnej)
a ten wzór poniżej jest to znany wzór skróconego mnożenia: a2 −b2 =(a−b)(a+b ) (tylko trochę
w innej formie zapisany)
1 lut 19:12
Krisu: a to nie jest ten wzór
i skąd się to wzięło
√5−x
2 −√5−1 skąd sie wzięła ta 1
jak wzór jest a
2 −b
2 =(a−b)(a+b )
to nie powinno być
√(5−x)(5+x)
1 lut 19:23
1 lut 19:28
Krisu: to granica wyjdzie √2
1 lut 19:37
Krisu: −√2
1 lut 19:38
1 lut 19:38
Krisu: lim x−> U{√5−x2−2{x−1}
1 lut 19:54
Krisu: | | √5−x2−2 | |
lim x−> |
| −> hospitala |
| | x−1 | |
1 lut 19:55
Krisu: | | √5−x2−2 | |
lim x−> |
| −> hospitala |
| | x−1 | |
1 lut 19:58
Krzysiek: jakiego de l'hospitala...
korzystając z tego wzoru co wyżej napisałem dostajesz:
| | 5−x2 −4 | | (1−x)(1+x) | |
lim x→1 |
| =lim x→1 |
| |
| | (x−1)(√5−x2 +2) | | (x−1)(√5−x2 +2) | |
1 lut 20:00
Krisu: a czemu nie można użyć de l'hospitala
| | √5−x2−√5−1 | | 0 | |
lim x−>1 |
| przecież jeśli z x podstawisz 1 to ci wyjdzie |
| |
| | x−1 | | 0 | |
1 lut 21:07
Krzysiek: ale po co używać tak 'mocnego' twierdzenia do takiego przykładu?
1 lut 21:13
Trivial: Używanie de l'Hospitala do liczenia pochodnej z definicji? Ciekawe.
1 lut 21:14
Krisu: to nie wolno używać de l'Hospitala do liczenia pochodnej z definicji
1 lut 21:23
Krzysiek: nie wszystko można liczyć z de l'hospitala
z de l'hospitala w jednej linijce to widać, a niestety nie można

(może nie tyle nie można ,
co nie powinno się )
1 lut 21:27
Trivial: Wiesz
Krisu, reguła de l'Hospitala używa pochodnych, a tutaj trzeba wyprowadzić wzór na
pochodną. Więc raczej troszkę nie na miejscu.
1 lut 21:31
Krisu: | | x+2 | |
to np. jak mam taki przykład i takie same polecenie f(x) |
| x0=2 |
| | x−1 | |
1 lut 21:32
Krzysiek: rozpisz z definicji.. tu akurat szybko wychodzi
1 lut 21:36
1 lut 21:40
Krzysiek: licznik do wspólnego mianownika i się skraca (x−2)
1 lut 21:41
1 lut 21:54
pawel: czy to wyjdzie 4
2 lut 14:42
Krzysiek: wyjdzie −3
2 lut 14:48