Całka
Łukasz: Całka oznaczona
obliczyć pole ograniczone funkcjami:
y = arctgx
y = −1
x = 1
1 lut 18:13
Krzysiek: zacznij od narysowania obszaru po którym masz całkować i określ granice całkowania
1 lut 18:16
Łukasz: narysowałem i mam problem z wyznaczeniem dolnej granicy.
prawą jest "1" natomiast nie wiem jak obliczyć lewą. podstawiam arctgx = −1 i nie wiem za
bardzo jak do tego się zabrać
1 lut 18:18
Łukasz: mogę prosić o jakieś wskazówki?
1 lut 18:27
Krzysiek: arctgx=−1 czyli x=tg(−1)
1 lut 18:31
1 lut 18:38
Krzysiek: no niestety nie..
jednak jeżeli będziesz całkował po y, to będziesz miał 'ładniejsze' liczby
1 lut 18:43
Łukasz: wtedy granicami byłyby 0 i 1
1 lut 18:44
Łukasz: i ∫arctgy +1dy
1 lut 18:45
1 lut 18:47