rozloz wielomian na czynniki
lola: 3X3+6X2−X−2
3X3+6X2−X−2
X3−12x2+4x−2
−12x3+4x2+9x−3
9x3−9x2+4x−4
−6x4+8x3−3x2+4x
5x5+2x4+10x3+4x2
−4x4+5x3+12x−15
1 lut 17:50
Ja: 3x3+6x2−x−2=3x2(x+2)−(x+2)=(x+2)(3x2−1)
1 lut 17:56
Ja: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x3− |
| x2+4x−2=x2(x− |
| )+4(x− |
| )=(x2+4)(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
1 lut 17:58
Ja: −12x3+4x2+9x−3=−4x2(3x−1)+3(3x−1)=(3x−1)(4x2+3)
1 lut 18:00
Ja: 9x3−9x2+4x−4=9x2(x−1)+4(x−1)=(x−1)(9x2+4)
1 lut 18:01
Ja: −6x4+8x3−3x2+4x=−3x2(2x2+1)+4x(2x2+1)=(2X2+1)(3X2+4x)
1 lut 18:04
Ja: 5x5+2x4+10x3+4x2=5x3(x2+2)+2x2(x2+2)=(x2+2)(5x3+2x2)=x2(x2+2)(5x+2)
1 lut 18:07
Ja: −4x4+5x3+12x−15=−4x(x3−3)+5(x3−3)=(x3−3)(5−4x)
1 lut 18:10