matematykaszkolna.pl
Funkcja homograficzna problem ? Gąsior: Witam. Mam następujący problem. Na zaliczeniu roku z matematyki pan dał zadanie coś tego typu: Jest funkcja homograficzna z niewiadomż b. Oblicz niewiadomoą jeżeli wiemy że funkcja maleje w przedziale (−nieskończoności do −5) (2 do plus nieskończoności). Następnie kazał porównać to z inną funkcją. Czy ktoś mógłby przedstawić mi tok rozumowania
30 mar 19:13
Basia: Musisz postarać się o dokładniejszą treść bo coś tu zdecydowanie nie gra.
30 mar 23:32
Gąsior: No właśnie dokładna treśc brzmi: Jest podana jakaś funkcja niestety nie znam jej wzoru. a) Oblicz b jeżeli funkcja maleje w przedziale (−nieskończoności do −5) (2 do plus nieskończoności) b) trzeba porównać z inną funkcją właśnie nie wiem jak to zrobić nawet mój brat który jest dobry z matematyki nie ma pojęcia
30 mar 23:37
Basia: Bez tego wzoru niestety nie da się nic zrobić. Z całą pewnością mogę tylko powiedzieć, że nie jest to funkcja homograficzna. F.homograficzna
 ax+b 
f(x) =

cx+d 
dla a>0 maleje w przedziale (−; −dc) i w przedziale (−dc; +) dla a<0 rośnie w tych przedziałach w Twoim przykładzie jest "przeskok" od −5 do 2 dla f.homograficznej tak być nie może −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− Gdybyś miał wzór to: liczysz pochodną f'(x) rozwiązujesz równanie f'(x) < 0 zbiór rozwiązań będzie z parametrem b na przykład: x∈(−,−4b−1)u(b+1; +) albo coś w tym rodzaju i wtedy tak dobierasz b aby ten zbiór rozwiązań = (−;−5)u(2;+)
31 mar 00:27
Gąsior: Dzięki wielkie. Napisze wieczorem dokładnie jaka to była funkcja emotka
31 mar 10:24
Gąsior: Okazało sie że zadanie ma zupełnie inną treść I tak prosze o pomoc
  a  
Wzór funkcji y=

+ c tworzymy w następujący sposób.
  x − b  
Ze zbioru Z={−3,−2,−1,1,2,3} losujemy kolejno 3 liczby bez zwracania. Pierwsza równa się a, druga b, trzecia c. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: a) funkcja f jest funkcją malejacą w każdym ze zbiorów (−nieskończoność;2) oraz (2;+nieskończoność) b) miejscem zerowym funkcji jest liczba 0 zależy mi na czasie emotka z góry dziękuje
31 mar 22:07