Funkcja homograficzna problem ?
Gąsior: Witam. Mam następujący problem. Na zaliczeniu roku z matematyki pan dał zadanie coś tego
typu: Jest funkcja homograficzna z niewiadomż b. Oblicz niewiadomoą jeżeli wiemy że
funkcja maleje w przedziale (−nieskończoności do −5) (2 do plus nieskończoności).
Następnie kazał porównać to z inną funkcją.
Czy ktoś mógłby przedstawić mi tok rozumowania
30 mar 19:13
Basia: Musisz postarać się o dokładniejszą treść bo coś tu zdecydowanie nie gra.
30 mar 23:32
Gąsior: No właśnie dokładna treśc brzmi: Jest podana jakaś funkcja niestety nie znam jej wzoru.
a) Oblicz b jeżeli funkcja maleje w przedziale (−nieskończoności do −5) (2 do plus
nieskończoności)
b) trzeba porównać z inną funkcją
właśnie nie wiem jak to zrobić

nawet mój brat który jest dobry z matematyki nie ma
pojęcia
30 mar 23:37
Basia: Bez tego wzoru niestety nie da się nic zrobić. Z całą pewnością mogę tylko powiedzieć, że
nie jest to funkcja homograficzna.
F.homograficzna
dla a>0 maleje w przedziale (−
∞; −
dc) i w przedziale (−
dc; +
∞)
dla a<0 rośnie w tych przedziałach
w Twoim przykładzie jest "przeskok" od −5 do 2
dla f.homograficznej tak być nie może
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Gdybyś miał wzór to:
liczysz pochodną f'(x)
rozwiązujesz równanie f'(x) < 0
zbiór rozwiązań będzie z parametrem b
na przykład: x∈(−
∞,−4b−1)u(b+1; +
∞)
albo coś w tym rodzaju
i wtedy tak dobierasz b aby ten zbiór rozwiązań = (−
∞;−5)u(2;+
∞)
31 mar 00:27
Gąsior: Dzięki wielkie. Napisze wieczorem dokładnie jaka to była funkcja
31 mar 10:24
Gąsior: Okazało sie że zadanie ma zupełnie inną treść

I tak prosze o pomoc
| | a | |
Wzór funkcji y= |
| + c tworzymy w następujący sposób.
|
| | x − b | |
Ze zbioru Z={−3,−2,−1,1,2,3} losujemy kolejno 3 liczby bez zwracania. Pierwsza równa się
a, druga b, trzecia c. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) funkcja f jest funkcją malejacą w każdym ze zbiorów (−nieskończoność;2) oraz
(2;+nieskończoność)
b) miejscem zerowym funkcji jest liczba 0
zależy mi na czasie

z góry dziękuje
31 mar 22:07