matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
Marta:
2n+7
Obliczyć Granice lim(
)
4n−1
2n+3
1 lut 17:46
Eta:
e
8
1 lut 17:54
dd:
lim 1*(4n−1)=
∞
1 lut 17:56
dd:
Eta ma racje, źle przeczytałem potęgę.
1 lut 17:57
Eta:
4
[(1+
)
2n+3
]
(4n−1)/(2n+3)
= (e
4
)
2
= e
8
2n+3
a
4n−1
4
bo lim( 1+
)
n
= e
a
lim
=
= 2
n
2n+3
2
1 lut 17:58