Część całkowita i ułamkowa
matmematyk: Rozwiąż równanie:
a)
[x]2 − 5[x] + 6 = 0
b)
[x]2 + [x] − 6 = 0
c)
{x}2 − 56 {x} + 16 = 0
1 lut 17:18
wmboczek: [x]=t i {x}=z
t1=3, t2=2 ⇒x∊(4;2>
z1=1/3, z2=1/2 ⇒ x=1/3+k ⋁ x=1/2+k, k∊C
1 lut 17:58
matmematyk: Mógłbyś bardziej rozpisać i wytłumaczyć. Chyba że kto inny pomoże, bo na jutro te 3 przykłady
mam
1 lut 19:10
XYZ: Za [x] podsatwił zmienną "t" poźniej obliczył deltę i t1 oraz t2 −> podstawiasz poźniej [x] =
t1 lub [x] =t2 i wychodzi wynik. tak z resztą.
1 lut 19:13
matmematyk: Ok, już zrobiłem. A jak to bez delty zrobić, chociaż jeden przykład
1 lut 21:26
marta:
no to np a)
x2−2x−3x+6=0
x(x−2)−3(x−2)=0
(x−3)(x−2)=0
x=3 lub x=2
1 lut 21:56
Michał: Część. Jestem z Rymania a Wy?
1 lut 22:32