ABCD: wierzchołki sześciokąta: A(1,7), B(3,6), C (3,7), D(6,4), E(9,4), F(3,2)
Dla jakiej wartości parametru m prosta mx - y = 0 ma z brzegiem sześciokąta:
- jeden punkt wspólny,
- trzy punkty współne?
b) Podaj w zależności od parametru m, ile punktów wspólnych z brzegiem tego sześciokąta
ma prosta m - y = 0
2 maj 13:53
XPT: a)
Wyznaczamy y z wzoru mx-y=0i otrzymujemu y=mx
Najlepiej nanieś te wsółrzędne na wykres - będzie lepiej widać.
Wykres y=mx przechodzi porzez punkt (0,0) więc m musi być dodatnie ( m∈(0,+∞) )
Prosta ta ma 1 punkt wspólny z sześciokątem gdy przechodzi przez punkt A lub pzez punkt E
Prosta ta ma 3 punkty wspólne gdy przechodzi przez odcinek |BC|
Teraz obliczamy wartości parametruy M
1 punkt wspólny.
Do wzoru y=mx podstawiamy punkty A i E
A: 7=m*1 ⇒ m=7
E: 2=m*9 ⇒ m = 2/9
3 punkty wspólne (robimy to samo tylko zamiast A i E dajemy B i C)
B: 6=3m ⇒ m=2
C: 7=3m ⇒ m=7/3
Odpowiedź: Funkcja ma 1 punkt wspólny z figurą dla m ∈{7, 2/9} a 3 punkty wspólne gdy
m∈(2, 7/3).
B)
m-y=0 to to samo co y=m
czyli na rysunek z figurą nanosimy proste równoległe do osi OX (poziome kreski)
otrzymujemy, że dla m<2 jest 0 punktów wspólnych,
dla m=2 nieskończenie wiele,
dla m∈(2,6) - 2 punkty,
dla m∈(6,7) - 3 punkty,
dla m=7 - 2 punkty i
dla m>7 - 0 punktów.
2 maj 14:30