Granice
Tiamat: Granica z podstawą x → 1
lim = e do potęgi x1−x2
Nie jestem tego w stanie zapisać tak jak jest na serio. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć czemu z tego
robi się e 10 i potem 1?
1 lut 17:15
Krzysiek: a jaka jest potęga?
1 lut 17:16
Tiamat: to x1−x2 jest potęgą, potem się zmienia na 10
1 lut 17:19
Krzysiek:
| | 1 | |
jeżeli tak, to wstawiasz x=1 i jest |
| |
| | 0 | |
policz granice jednostronne gdy x→1
+ (z prawej strony) i x→1
− (z lewej strony do 1)
1 lut 17:22
Tiamat: ale ja chcę tylko wiedzieć, dlaczego e do tej potęgi daje 1: )
1 lut 17:23
Krzysiek: nie daje

chyba, że dla x→
∞ wtedy mamy e
0 =1
1 lut 17:59