Pochodne funkcji. Czy napewno dobrze?
Dominik: | | 1 | |
1. f(x)=3x7 − |
| + 5√x7 |
| | x8 | |
| | 7 | |
Wynik: 21x6 + 8x−9 + |
| x0,4 |
| | 5 | |
2.f(x)=arctg(x
2+5x−1)
| | 3 | |
Wynik: 2x15 + |
| − 4√x5 |
| | x6 | |
1 lut 16:59
rafal274: Pierwsze dobrze. W drugim, najpierw pochodna funkcji kwadratowej RAZY pochodna arctangensa.
1 lut 17:01
rafal274: | | 1 | |
(2x + 5) * |
| = |
| | 1 + (x2 + 5x−1) | |
1 lut 17:03
Dominik: | | 1 | |
a nie |
| * (x2+ 5x − 1)l |
| | 1 + (x2 + 5x −1) | |
1 lut 17:09
Dominik: A nie ok, no to właśnie wychodzi taki wynik jak podałem
1 lut 17:10
Dominik: Sorry nie to przepisałem.... Wszytko się zgadza.
1 lut 17:11
Rivek: To jest to samo. Dominik, ale tą pochodną też robisz, i masz to co Rafał napisał.
1 lut 17:11