bryły obrotowe
Lucy: Jaki jest promień kuli wpisanej w stożek którego wysokość jest równa √3 a promień podstawy
wynosi 1
1 lut 16:53
pigor: ... otóż , z warunków zadania
R2+12 = (√3−R)2 ⇔ R
2+1
2 = (
√3−R)
2 ⇔ R
2+1 = 3−2
√3r+ R
2 ⇔
| | 1 | |
2√3R=2 ⇔ √3R =1 ⇔ R = |
| ⇔ R = 13√3 − szukany promień |
| | √3 | |
kuli . ...
1 lut 17:06
Lucy: jest jakiś łatwiejszy sposób na zrozumienie tego zadania?

albo bardziej przejżysty bo nie
mogę się połapać..
1 lut 17:10
pigor: ...

niektórzy nazywają to gotowcem, ale do rzeczy
narysuj sobie okrąg, opisz na nim trójkąt (przekrój osiowy stożka) i ...

bardziej przej
rzystego rozwiązania nie znajdziesz, tylko "odblokuj"
swoją pamięć RAM (tę w głowie). pozostaję z nadzieją, że uda ci się to zrobić
1 lut 17:17
Ewaa: potrzebuje zrozumieć to zadanie, a nie tylko spisać wynik

co to jest R w tym zadaniu skoro
promień wynosi 1?
1 lut 17:21
pigor: widzę, że nadal masz blokadę, co to R

przeczytaj
do końca moje rozwiązanie, bo − po to
cię uczyli czytać i i tam pisze co to jest
1 lut 17:28
Ewaa: R
2+1
2 = (√3−R)
2
ii to skąd się wzięło..? prooszę o odpowiedź
1 lut 17:28
Ewaa: przepraszam ale czasami potrzeba czasu na zrozumienie czegoś naprawdę prostego, trochę
wyrozumiałości..

nie każdy jest tak mądry
1 lut 17:30
wmboczek: Można też tak − obliczamy długość tworzącej i wychodzi nam, że trójkąt jest równoboczny. R w
takim trójkącie to 1/3 wysokości
1 lut 17:50
Aga1:

r=1
H=
√3
l
2=r
2+H
2
l=2
2r=2=l
| | 1 | |
Trójkąt jest równoboczny, więc promień okręgu wpisanegow ten trójkąt jest równy |
| H |
| | 3 | |
1 lut 18:59