6 krótkich zadań (Granice,Całki,Macierze) za 10zł (przelew lub doładowanie)
D: 6 krótkich zadań (Granice,Całki,Macierze) za 10zł (przelew lub doładowanie)
Witam, jeżeli ktoś jest zainteresowany zrobieniem 6 zadań, które wypisane są w poniższym
dokumencie) za kwotę 10zł (przelew lub doładowanie komórki) Proszę pisać na adres
daniellsct@gmail.com
http://www.speedyshare.com/file/H6Kzd/zadaniazmatmyegz.docx
Odpowiedzi do zadań mam, jednak nie wiem jak je zrobić. Jeżeli prześlesz mi np skan z
rozwiązanymi zadaniami, jak tylko będę przy komputerze i sprawdzę po odpowiedziach czy są
dobrze zrobione.. wysyłam przelewik lub doładowuję konto.
Dziękuję !
1 lut 16:43
Artur z miasta Neptuna:
gdyby one nie były w nowym wordzie to bym Ci je zrobił za darmo ... a tak to niestety ... licz
na innych
1 lut 16:45
1 lut 16:46
Artur z miasta Neptuna: 1.
i y = 2 −−−− wynika z granic całkowania ... od 0 do 2 znaczy że ograniczasz y=0 do y =2
| | −1 | | −23 | | −43 | | 64−8 | |
∫(4−x)2 dx = [ |
| (4−x)3]02 = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
1 lut 16:51
Artur z miasta Neptuna:
2. wybacz ale nie pamiętam analizy funkcji dwóch zmiennych (punt stacjonarny)
f(x,y) = (6−x−y)x2y2 = // pomocne przy wyliczaniu pochodnej// = (6−x−y)*(x2y2)
f'x = −1x2y2 + (6−x−y)*(2xy2) ... f'x to pochodna funkcji f(x,y) po x−sie, gdzie y
traktujemy jako stałą (czyli y' = 0)
f''yy = f'y(f'y) = f'y(−x2y2 + (6−x−y)*2x2y) = −2x2y − 2x2y +(6−x−y)*2x2 ... robisz
pierwszą pochodną po y (gdzie x traktujesz jako stałą czyli x' = 0) następnie drugą pochodną i
tak samo x to stała
1 lut 16:56
Artur z miasta Neptuna:
4.
f' = ex2−x
f'' = ex2−x*(x2−x)' = ex2−x*(2x−1)
f może (ale nie musi) mieć punkt przegięcia tylko dla punktów których f'' = 0
ex2−x ≠ 0 dla każdego x
2x−1 = 0 ⇒ x = 1/2 .... szkic pochodnej ... następuje zmiana znaku drugiej pochodnej w punkcie
1/2 czyli jest tam punkt przegięcia.
odp. 1 punkt przegięcia
wypukła gdy f'' > 0 ... więc funkcja wypukła w przedziale (1/2, ∞), ale nie na całości.
1 lut 17:01
Artur z miasta Neptuna:
5.
| | 4 | | 4 | | 2 | |
∫ |
| e2xdx = |
| e2x + c = |
| e2x + c ; c∊R |
| | 5 | | 5*2 | | 5 | |
| | 1 | | dt | | 1 | |
∫ |
| xex2−1 dx = // t = x2 − 1; dt = 2x dx ⇒ |
| = x dx // = ∫ |
| et dt = |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| et + c = |
| ex2−1 + c; c∊R |
| | 2 | | 2 | |
1 lut 17:04
Artur z miasta Neptuna:
2 −2 1 2 0 0
0 2 −1 = 0 2 −1 = 2*(−1)1+1 2 −1 ≠ 0 czyli rząd macierzy wynosi 3
4 2 0 4 2 0 2 0
dla k=0
0 −2 1 |0 x ∊R
0 0 −1 |0 ⇒ y = 1/2 czyli nieskończenie wiele rozwiązań
0 2 0 |1 z = 0
dla k = 3
3 −2 1 |0 3 −2 1 |0 3 1 0 |0 3 1 0 | 0
0 3 −1|0 = 0 3 −1|0 = 0 3 −1| 0 = 0 3 −1 | 0 ⇒ sprzeczne bo:
6 2 0 |1 9 0 1 |1 9 3 0 | 1 3 1 0 | 1/3
3x+y = 0 ⋀ 3x+y = 1/3 ... czyli 0 = 1/3 sprzeczne
1 lut 17:15
D: | | 4 | |
a czemu w zad 5. a) jest |
| skąd ta 2? |
| | 5*2 | |
1 lut 17:15
Artur z miasta Neptuna:
pochodna z e2x = 2e2x <− stąd
1 lut 17:16
D: okej

a zadanie 3?
1 lut 17:22
Artur z miasta Neptuna:
x
2 − 6x +y
2 = 0 ⇒ y
2 = −x(x−6)
y =
√−x(x−6) =
√x(6−x) .... D
f=R/(0,6)
D' = R/<0,6>
mianownik zawsze większy od zera dla x należącego do D'
pochodna ma miejsce zerowe dla x
0 =3 ... na 'lewo' od x
0 pochodna jest większa od 0, na prawo
jest mniejsza ⇒ w x
0=3 istnieje maksimum lokalne (ekstremum)
1 lut 17:24
D: | | 4*2 | |
a jeszcze, momencik.. skoro pochodna z e2x wynosi = 2e2x.. to czemu nie jest |
| ? |
| | 5*2 | |
1 lut 17:25
P@weł: Gdzie kasa ja sie pytam ^^ ? hahaha
1 lut 17:26
Artur z miasta Neptuna:
to był przypadek dla y(3) = 3
dla y(3) = −3 masz y = −√x(6−x)
i rozwiązujesz tak samo i posiada pochodną dla x0 = 3
1 lut 17:26
Artur z miasta Neptuna:
| | 4 | | 4 | |
masz |
| e2x ... policz z tego pochodną i zobacz czy wyjdzie |
| e2x |
| | 5*2 | | 5 | |
ta 2 w mianowniku powstała właśnie by się skrócić z 2, która 'wyjdzie' z liczenia pochodnej
1 lut 17:28
Artur z miasta Neptuna:
dobra ja spadam ... a kasę przekaż na 'akcję pajacyk'
1 lut 17:28
D: Dzięki WIELKIE
1 lut 17:31