Parametr
suita: Dla jakiego parametru a ∊ R równanie ax − a2 = √3x − 2a√3 + 3 ma jedno rozwiązanie?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
Ja policzyłam to tak, ze wyznaczyłam sobie x, następnie z a z licznika wyliczyłam deltę i w
sumie to nie wiem po co to liczyłam bo nic z tego mądrego nie wyszło...
1 lut 16:42
suita: nieaktualne, juz przejrzałam na oczy.
1 lut 16:43
suita: nie zauważyłam wzoru skróconego mnożenia− jak zwykle
1 lut 16:44
rafal274: Dobrze, najpierw wyznaczamy x, czyli :
ax −
√3x = a
2 − 2a
√3 + 3
x(a −
√3) = a
2 − 2a
√3 + 3
Teraz widzimy, że równanie jest sprzeczne dla a =
√3 Dla pozostałych wartości będzie miało
jedno rozwiązanie. Nie wszystko trzeba z delty

a ε ℛ−{
√3}
1 lut 16:52