1 lut 15:54
Artur z miasta Neptuna:
1. wylicz P
p ze wzoru na P
prostokąta
2. wylicz P
p ze wzoru na P
trójkąta prostokątnego
3. wylicz P
p ze wzoru na P
rombu gdy dane są przekątne
1 lut 16:04
Tyrla: a) obliczylem ale b i c nie chca wyjsc
1 lut 16:08
Artur z miasta Neptuna:
ale tutaj w niczym Ci nie pomogę ... musisz po prostu podstawiać DANE do wzorów
o ile przy rombie jeszcze zrozumiem, że nie możesz wyliczyć boku rombu, o tyle w b. to zwykle
dostawienie.
1 lut 16:10
Tyrla: to mozesz mi pomoc w c)
1 lut 16:11
Artur z miasta Neptuna:

podstawienie*
a co do obliczenia boku rombu to masz (rysunek):
b i c to połowy przekątnych ... a 'a' obliczasz z 'pitagorasa'
1 lut 16:13
Tyrla: Pole podstawy w b) wychodzi 36√3 tak ?
1 lut 16:18
Tyrla: Niech mi ktos pomoze
1 lut 16:44
Tyrla: ?
1 lut 17:06
rafal274: W przypadku b tam jest kąt prosty pomiędzy bokami a i b ?
1 lut 17:08
Tyrla: tak
1 lut 17:09
rafal274: To w takim razie skoro tam jest kąt prosty to pole podstawy to pole trójkąta prostokątnego,
czyli :
| | 1 | | 1 | |
P = |
| *a*b = |
| *12*5 = 30 |
| | 2 | | 2 | |
1 lut 17:12
Tyrla: A pole boczne ?
1 lut 17:13
rafal274: I dalej tam wysokośc chyba też jest prostopadle na bok a oraz na bok b, tak ?
jeżeli tak to masz kolejne 2 trójkąty gdzie wystarczy policzyc pole. Następnie pozostaje trzeci
trójkąt. Wyznaczamy jego trzy boki z tw. Pitagorasa oraz liczymy pole ze wzoru Herona, czyli :
| | 1 | |
p = |
| (d + e + f) = połowa obwodu trójkąta. boki d, e, f to są te trzy przeciwprostokątne |
| | 2 | |
tamtego trójkąta, który nie jest połączony z bokami, a, b, h
Następnie wzór na pole takie trójkąta to :
S =
√p(p−d)(p−e)(p−f)
1 lut 17:18
rafal274: Jak obliczysz pola wszystkich 4 trójkątów to masz pole powierzchni tego ostrosłupa.
1 lut 17:19
Tyrla: a podpunkt c) ?
1 lut 17:24
rafal274: W przypadku c w podstawie mamy romb. Liczymy Pole tego rombu stosując wzór na przekątne rombu,
czyli :
Następnie wiemy, że przekątne w rombie dzielą się na połowy. Wysokość jest pod kątem prostym
opuszczona na te połowy. możemy stosując twierdzenie Pitagorasa obliczyć krawędzie ścian
bocznych tego ostrosłupa.
1 lut 17:29
rafal274: Następnie połówki przekątnych rombu przecinają się pod kątem prostym jak na rysunku, czyli po
raz kolejny z tw. Pitagorasa liczymy bok rombu.
I jak widzisz Ściany boczne są trójkątami, gdzie będziemy znać boki (krawędzie) oraz bok
podstawy (rombu). I znowu stosujemy bardzo przydatny wzór Herona
1 lut 17:32
rafal274: A Objętość ostrosłupa to już chyba formalność.
1 lut 17:33
Tyrla: Nie chce mi wyjsc pole boczne w b)
1 lut 17:42
rafal274: Policzę
1 lut 17:47
Tyrla: Dzieki
1 lut 17:48
Tyrla: I jakbys mogl tez od razu c) policzyc
1 lut 17:51
rafal274:
P
b =
12 * (ab + bh + ah) + Z =
12 * (12*5 + 5*11
113 + 12*11
113) + Z =
= 248
413 + Z;
Teraz wyznaczam trzy boki trójkąta Z, czyli, :
d =
√a2 + b2 =
√52 + 122 = 13 cm
| | √24961 | |
e = √a2 + h2 = √52 + (11113)2 = |
| |
| | 13 | |
| | √45072 | |
f = √b2 + h2 = √122 + (11113)2 = |
| |
| | 13 | |
g = połowa obwodu trójkąta
| | √45072 + √24961 + 169 | |
g = 12 * d * e * f = |
| |
| | 26 | |
| | √45072 + √24961 − 169 | |
g − d = |
| |
| | 26 | |
| | √45072 − √24961 + 169 | |
g − e = |
| |
| | 26 | |
| | −√45072 + √24961 + 169 | |
g − f = |
| |
| | 26 | |
Z =
√g(g−d)(g−e)(g−f) = 78
Wracamy :
P
b = 248
413 + Z = 248
413 + 78 = 226
413
1 lut 18:21
rafal274: Sorry, że tak długo, ale z psem trzeba też wychodzić
1 lut 18:22
Tyrla: | | 2 | |
Cos chyba jest nie tak bo pole calkowite wyszlo 202 |
| |
| | 13 | |
1 lut 19:47
Tyrla: ?
1 lut 21:02