Dowody
pavlov: 1. Wykaż że pole czworokąta powstałego z połączenia środków boków trapezu jest równe
połowie pola tego trapezu.
2. W trapezie równoramiennym ABCD połączono kolejne środki boków otrzymano czworokąt
EFGH. Uzasadnij że ten czworokąt jest rombem.
30 mar 19:00
Basia: Rozwiązuję 1.
31 mar 00:47
Basia:
ABCD trapez
M, N, O, P środki boków AB, BC, CD i AD
rysujemy przekątne AC i BD
tr. AMP ~ tr.ABD w skali
12
tr. CON ~ tr.CDB w skali
12
tr. BMN ~ tr.BAC w skali
12
tr.ODP ~ tr.CDA w skali
12
stąd
P
MNOP = P
ABCD − P
AMP − P
BMN − P
CON − P{ODP} =
P
ABCD − [ P
AMP + P
CON ] − [ P
BMN + P
ODP ] =
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PABCD − [ |
| PABD + |
| P{CDB ] − [ |
| PBAC + |
| PCDA ] = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
PABCD − |
| *[ PABD + PCDB − |
| *[ PBAC + PCDA ] = |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PABCD − |
| *PABCD − |
| *PABCD = |
| *P{ABCD |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
31 mar 01:00
Basia: To i 2
31 mar 01:01
Basia: W trapezie równoramiennym przekątne są równe
AC = BD = x
na mocy podobieństwa opisanego w zadaniu 1
stąd: MN = NO = OP = PM
czyli czw.MNOP jest rombem
31 mar 01:04
Eta: Zad. 1/
można też tak uzasadnić:
odcinek łaczący środki ramion −− to środkowa "d" trapezu
gdzie d= (a+b)/ 2
wysokość h i środkowa d są prostopadłe
i są przekątnymi tego czworokąta
więc : P
czworokąta =
12*d*h
zatem P
czworokąta =
12 *
a +b2*h
P
trapezu =
a+b2 *h
zatem : P
czworokąta =
12P
trapezu
może tak być ?
31 mar 01:16
Basia: Eto w trapezie nierównoramiennym h nie jest przekątną.
31 mar 01:18
Eta:
Słusznie



!
Wzięłam
równoramienny ...............


zasugerowałam się tym
31 mar 01:22