trygonometria
kasza: Cześć, mam problem z takim zadaniem
oblicz wartość wyrażenia, wiedząc ze sin(α+β)=0,8 i cos(α−β)=0,3
(sinα−cosα)(sinβ−cosβ)
Myślałem żeby to przemnożyć ale jak zobaczyłem sin2αβ−sinαcosβ+cosαsinβ−cos2αβ to trochę
zgłupiałem
1 lut 15:18
wmboczek: 0,3−0,8=?
1 lut 15:21
Artur z miasta Neptuna:
yyyyy coś chyba nie tak
przemnóż a wyjdzie
sin α*sinβ − cos α*sinβ − sin α*cosβ + cosα*cosβ = ... i wykorzystaj wzory na sin(α+β) oraz
cos(α−β)
1 lut 15:22
kasza: oo dzięki
1 lut 15:27
kasza: oo dzięki
1 lut 15:29