Funkcja kwadratowa
michu: Funkcja kwadratowa postaci F(x)= ax2+bx+c , gdzie a≠0 przyjmuje wartość największą fmax=2 dla
argumentu x=−1. wiedząc ze wykres funkcji y=f(x) przechodzi przez punkt P=(√3−1, 12 ):
a) napisz wzór funkcji w postaci kanonicznej
b) oblicz miejsca zerowe funkcji f
1 lut 15:06
Artur z miasta Neptuna:
wskazówki:
− jest to parabola
− skoro największa wartość jest w puncie (−1,2) to jest to wierzchołek paraboli
− w takim razie a<0 (ramiona paraboli skierowane w dół)
− wykorzystując wzory na wyliczanie wierzchołka paraboli wyliczasz p i q z postaci kanonicznej
F(x) = (x−p)2+q (chyba tak to wyglądało)
− z postaci kanonicznej patrzysz kiedy x−p = +/− √−q LUB wymnażasz ... przyrównujesz do '0' i
obliczasz deltę LUB ze wzorów na wierzchołek paraboli (inne wzory − wykorzystujące miejsca
zerowe wielomianu)
1 lut 15:13