Ciąg arytmetyczny
malutka: Liczba dwucyfrowa n, jej podwojona cyfra jedności oraz jej podwojona cyfra dziesiątek są
kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Podaj wszystkie liczby n spełniające ten warunek.
1 lut 15:01
Artur z miasta Neptuna:
n jest postaci XY
2*Y i 2*X to są kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego, więc 2X=2Y+R => R=2*r ... gdzie r jest
liczą całkowitą (innymi słowy R musi być podzielne przez 2). W takim razie X = Y +r (r jest
dowolne).
Jaka jest odpowiedź? Że WSZYSTKIE liczby dwucyfrowe spełniają ten warunek:
Albo jak wolisz − dla każdych dwóch liczb można dobrać tak 'r', aby tworzyły one ciąg
arytmetyczny.
1 lut 15:20
Artur z miasta Neptuna:
Chyba że czegoś nie przepisałeś tutaj
1 lut 15:20
malutka: chodzi o wszystkie liczby n które będą spełniać ten warunek a nie tylko dwucyfrowe liczby..
1 lut 15:22
wmboczek:
10x+y−2y=2y−2x
3y=12x
y=x/4
x i y to cyfry, czyli ...
1 lut 15:30
wmboczek: y=4x oczywiście
1 lut 15:31
Artur z miasta Neptuna:
n −−− DWUCYFROWA LICZBA
przykład: 71 ... 1*2 = 2 ... 7*2 = 14 ... 2 i 14 tworzą ciąg arytmetyczny? Tworzą.
i tak dla każdej możliwej liczby dwucyfrowej.
1 lut 15:32