Oblicz pole rombu
Fircyk: mam problem z tym zadaniem i proszę o pomoc :
Oblicz pole rombu o kącie ostrym równym 60 stopni i dłuższej przekatnej równej 30
30 mar 18:55
jasiu: rysujesz sobie ten romb, przekątnie. Kąt o mniejszej rozwartosci podpisujesz 60st.
Przekatne przecinaja sie pod katem prostym tworzac 4 trojkaty. W jednym z tych trojkatow
zaznaczasz kat 30st utworzony poprzez podzielenie tego 60 na 2 i dlugosc dluzszej
przyprostokatnej rowna 15 − polowa dluzszej przekatnej.
potem liczysz z tg30st = 12d2 (d2 to krótsza przekątna rąbu)
otrzymyjesz √33 = 12 d2 / 15
z teho d2 = 10√3
no i teraz pole ze wzoru P= 1/2 x d1 x d2
czyli 12 x 30 x 10√3 = 150√3
30 mar 19:12