Stosunek długości przekątnych rombu a długość boku
Basia: Jeżeli długości przekątnych rombu są w stosunku 2:3 a jego pole jest równe 12 to jaką długość
ma bok tego rombu ?
1 lut 14:45
Artur z miasta Neptuna:
Basiu:
1) przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym
2) ze wzoru na pole rombu wiesz, że d1*d2 = 24
3) w takim razie d1 = 4, a d2 = 6
4) masz trójkąt prostokątny i dwie przyprostokątne (połowy przekątnych rombu) −−− pitagoras
finito
1 lut 14:48
Basia: Dziękuję bardzo za pomoc
1 lut 14:57