Funkcja liniowa, przekształcenia funkcji
madamme: Mam wykres: f(x)= x+1 na podstawie którego mam narysować wykres g(x)= f(x) − | f(x)| i podać
jego zbiór wartości.
Policzyłam to tak, ale nie mam najmniejszego pojęcia czy dobrze...
|x+1|=
dla x ≥ −1 x+1
dla x < −1 − (x+1)
dla x ≥ −1
g(x) = x+ 1 −x −1 = 0
dla x < −1
g(x) = x+1 +x +1
g(x) = 2x + 2
No i teraz planuję podstawić kolejne punkty i narysować. zbiór wartości będzie (−∞, 0).
Proszę o sprawdzenie i ewentualne wskazówki.
1 lut 14:22
Artur z miasta Neptuna:
dobrze i źle policzyłeś:
przedziały 'x' powaliłeś przy podstawianiu (nie zgadza się z tym z wyżej podanych przez Ciebie)
zbiór wartości to 'y'−ki ... i będzie to <0;∞) (domknięty w '0')
1 lut 14:29
madamme: no ale w równaniu g(x) = f(x) − |f(x)| jest minus...
więc nie ma być dla x ≥ −1
g(x) = x+ 1 − (x +1)
g(x)= x+1 −x −1 = 0

?
na pewno źle rozpisałam?
1 lut 14:31
Aga1: Funkcję rozpisałaś dobrze, ale źle podałaś zbiór wartości.
1 lut 14:35
Artur z miasta Neptuna:
dla x ≥ −1
g(x) = x+ 1 −x −1 = 0
to jest źle tak samo w drugim przypadku
1 lut 14:42
madamme: dlaczego? Jak podstawiam sobie odpowiednio punkty to wychodzi mi dla x= −2 y =−2, dla x= −3 y
=−4. I to jest zbiór od (−∞, 0>
Czy tutaj chodzi o tą wartość bezwzględną, że mam to jeszcze odbić?
1 lut 14:43
madamme: aaaa, ok, dobra, już widze błąd. Dzięki
1 lut 14:43
Aga1: Chyba jestem ślepa, bo nie widzę błędu.
1 lut 14:56
madamme: Funkcja | f(x)| powinna byc rozpisana tak:
|x+1| :
dla x≤ −1 −(x+1)
dla x > −1 x+1
Podstaw sobie liczby i zobacz, że źle wyznaczyłam wcześniej.

dla x= −2 funkcja przybiera wartość ujemną.
1 lut 15:24
madamme: ale to w sumie dalej wychodzi to samo...
1 lut 15:27
madamme: to ja juz sama nie wiem.
1 lut 15:27