Ciągi
madamme: W rosnącym ciągu geometrycznym an:
a1 = 6 oraz a3 = 24. Wyznacz wzór na an.
Wyliczyłam już, że a2= 12 z czego później, że q= 2
Czy ktoś mógłby mi pokazać jak mam wyznaczyć wzór ogólny an tego ciągu, bo nie wiem jak się
mam za to zabrać?
1 lut 13:15
Artur z miasta Neptuna:
a
1 = 6 i q = 2
wzór na ogólny wyraz ciągu geometrycznego −−− a
n = a
1*q
n−1
| | 6 | |
an=6*2n−1 = |
| *2n = 3*2n |
| | 2 | |
1 lut 13:20
madamme: a czy mógłbyś mi wytłumaczyć to przekształcenie: 62 * 2n? skąd sie wzięło to 62 ?
Bo rozumiem, że pewnie dlatego, że n−1 zamieniło się w n. Ehh, widać moje braki...
1 lut 13:38
madamme: ?
1 lut 14:05
Artur z miasta Neptuna:
| | 2n | | 2n | |
2n−1 = 2n*2−1 = |
| = |
| |
| | 21 | | 2 | |
| | 6 | |
teraz zrób 6*2n−1 i wyjdzie = |
| *2n |
| | 2 | |
1 lut 14:07
Aga1: | | 1 | |
6*2n−1=6*2n*2−1=6*2n* |
| = |
| | 2 | |
1 lut 14:07
madamme: ok, wychodzi 62 ale dlaczego dalej nie 2n2 tylko 2n?
1 lut 14:13
madamme: aaa juz wiem, bo wtedy by było 1/4 a nie 1/2
1 lut 14:14