matematykaszkolna.pl
Wyznacz promień okręgu opisanego na trójkącie. Tomasz: rysunekOkręgi O1 o środku s i promieniu r i O2 o środku S i promieniu R są styczne do prostej l w punkcie A. Prosta k jest równoległa do prostej l i przecina okręgi O1 i O2 odpowiednio w punktach B i C. Wyznacz promień x okręgu opisanego na trójkącie ABC w zależności od promienia r i R.
1 lut 13:12
Artur z miasta Neptuna: jeszcze musi być jakaś informacja odnośnie tego jak prosta 'k' jest położona względem środków okręgów (jak i czy dzieli odcinek 'sS')
1 lut 13:32
Tomasz: Niestety w treści zadania nie ma takiej informacji, lecz z rysunku można odczytać że dzieli odcinek |sS|. Nie wiadomo w jakich proporcjach.
1 lut 14:18
Artur z miasta Neptuna: to niestety nie pomogę ... musi być jakieś cudowne twierdzenie na, z którego trzeba skorzystać, bo jak dla mnie to jest to obecnie problem zależny od trzech parametrów (r, R, i położenia prostej 'k')
1 lut 14:44
Tomasz: Szkoda. Sprawdzałem na tym wszystkie cudowne twierdzenia jakie znam i nic z tego... Nawet mój nauczyciel z matmy tego nie ogarnął
2 lut 12:28