pochodna
xxx: tg2(e3x) oblicz pochodną
1 lut 12:56
Artur z miasta Neptuna:
f(x) = tg
2(e
3x) = (tg (e
3x))
2
| | 1 | |
f' = 2tg (e3x)*(tg (e3x))' = 2tg (e3x) * |
| * (e3x)' = |
| | sin2 (e3x) | |
| | 1 | |
= 2tg (e3x) * |
| * e3x*(3x)' = |
| | sin2 (e3x) | |
| | 1 | |
= 2tg (e3x) * |
| * e3x *3 |
| | sin2 (e3x) | |
już bardziej rozpisać tego nie potrafię
1 lut 13:08
ZKS:
| | 1 | |
Chyba coś nie tak bo pochodna z [tg(x)]' = |
| = (1 + tg2x) |
| | cos2x | |
1 lut 13:11
Artur z miasta Neptuna:
a faktycznie −−− zrobiłem pochodną ctg x :F
no to niech sobie człek zamieni w ułamku z sin2 na '−cos2'
1 lut 13:34