Zbadać monotoniczność od pewnego miejsca ciągu:
przemo: Zbadać monotoniczność od pewnego miejsca ciągu: a
n = (21
n)/ n!
Czy jest on ograniczony

Czy jest on zbieżny
Artur z miasta Neptuna:
na początek monotoniczność:
| an+1 | | 21n+1 | | n! | | 21 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| an | | (n+1)! | | 21n | | n+1 | |
| | an+1 | |
więc |
| < 1 dla n>20 |
| | an | |
więc dla n>20 jest to ciąg malejący
czy jest ograniczony:
łatwo zauważyć, że ∀
n a
n >0
skoro dla n>20 jest to ciąg malejący, to oznacza, że ∃
k ∀
n a
k≥a
n (k = 20 i k=21 o ile
dobrze patrzę)
więc jest ograniczony.
Czy jest zbieżny:
| | an+1 | |
Jeżeli jest ograniczony oraz lim (an+1 − an) → 0 i/lub lim |
| → 0 to ciąg an |
| | an | |
jest zbieżny.
Tutaj podałem interpretację jednego czy dwóch twierdzeń − odnajdź je i przestudiuj.