potęgowanie
jasiu: jak 62 zapisać w postaci, w której 2 będzie podstawą?
I jak się odejmuje np. 25 − 23 ?
30 mar 18:48
Basia:
25 − 23 = 23*22 − 23 = 23(22−1) = 23(4−1) = 3*23
ad1. czy na pewno chodzi o 62 ?
30 mar 18:51
jasiu: tak mam uproscic takie wyrazenie
2164 x 62 − 2166 / 2−23 x 248
30 mar 18:57
jasiu: 2164 x 62 − 2166 / 2−23 x 248
30 mar 18:58
Basia: czy to jest tak
czy tak
30 mar 19:05
jasiu: jak to drugie − pod jedna kreską
30 mar 19:13
dorota: {2
142}
Mi wyszło tak
30 mar 19:18
Basia: wcale nie trzeba przedstawiać 6 w postaci potęgi liczby 2
| 2164*62 − 2164*22 | |
| = |
| 2−23+48 | |
2
164−25*32 =
2
139*2
5 = 2
139+5 = 2
144
30 mar 19:18
jasiu: hmm.. i tak nie wiem jak to się stało.. dlaczego w drugiej linijce nie ma juz tego
drugiego 2162
30 mar 19:22
jasiu: a... że wyciągamy przed nawias..
30 mar 19:24
Basia: Dorotko 62 = (2*3)2 = 22*32 = 22*9
jak to poprawisz będzie dobrze
30 mar 19:24
Basia: bo zostało wyłączone przed nawias; 2164 nie 2162
30 mar 19:26
jasiu: no powiedzmy, że juz kojarze=) Dzięki bardzoo
30 mar 19:30
dorota: faktycznie maly blad nie zauwazylam

to nie ja mam poprawiac tylko kolega hehebo to
dla niego
30 mar 19:35