Hiperbola, wartość bezwzględna.
Adiusz: Dla jakich wartości parametru p (p∊R) równanie h(x)=p2−1 ma dwa rozwiązania różnych znaków?
jest to ciąg dalszy zadania (niestety z rysunkiem), ale zgodnie z poprzednimi podpunktami
h(x)=|f(x)| a f(x)=−2/(x+1) −3
1 lut 12:51
Artur z miasta Neptuna:
h(x) = px
2 − 1 chyba powinno być ... bo to co napisałeś nie ma najmniejszego sensu
a wtedy masz, że:
Δ = // b
2 − 4ac // =0 − 4*p*(−1) = 4p
√Δ = 2
√p ... spełnione dla p>0
i rozwiązujesz nierówność
x
1*x
2 < 0
// wzory Viete'a //
p > 0
tak więc nadal coś za duży ten przedział −−− sprawdź dokładnie wzór h(x) z parametrem
1 lut 13:02
Adiusz: nie ma najmniejszego sensu? dlatego właśnie zwracam się z prośbą do was, bo napisałem to
zgodnie z poleceniem. hmmm...
1 lut 13:12
Artur z miasta Neptuna:
okey kumam o co chodzi autorowi:
dochodzisz do równania kwadratowego i wtedy rozwiązujesz układ nierówności:
Δ>0 ⋀ x
1*x
2 < 0
1 lut 13:18
Adiusz: ok, dzięki bardzo.
1 lut 13:29
Adiusz: Jednak nie takie jest rozwiązanie...
prosta pozioma ma przecinać w dwóch punktach, gdzie jeden punkt należy do ćwiartki I a punkt
drugi do ćwiartki II
a więc y=b i 3<b<5
b= p2 − 1
a dalej już idzie...
1 lut 13:34
1 lut 15:20