zadanka do sprawdzenia
koteczek: | | n√2n+1 | | (2n)1/n+n√1 | | 2+1 | |
1. limn→∞ |
| = |
| = |
| =−1 |
| | (13)n−3 | | (13)n−3 | | −3 | |
2. lim
n→
∞
| | n−3 | | n(1−3n) | | 3 | | 3 | |
( |
| )4n=( |
| )4n=(1− |
| )4n=(1− |
| )4n |
| | n | | n | | n | | n | |
| | 3 | |
*3n*n3=(1− |
| )n3*12nn=−e12 |
| | n | |
3. lim
n→
∞
(n−
√n2+3)=(n−
√n2(1+3n2=(n−(n
2)
1/2√1+3n2=n−n
√...=n(1−
√...)=
∞
| | x2+1 | | x(x+1x) | | x+1x | |
4. limx→3 |
| = |
| = |
| |
| | −x2+3x | | x(−x+3) | | −x+3 | |
sprawdzam czy istnieje granica
| | 10/3 | | 10/3 | |
limx→3− |
| = |
| =∞ |
| | −3−+3 | | 0+ | |
| | 10/3 | | 10/3 | |
limx→3+ |
| = |
| = −∞ |
| | −3++3 | | 0− | |
L≠P
| | x3+1 | |
5. limx→ −∞ e |
| = to jest e to tej potegi bo cos slabo widac. tu tez trzeba |
| | x+1 | |
sprawdzic czy istnieje granica ale nie mam pojecia nawet jak to ugrysc..
| | | |
6. limx→∞ (x2−e2x) | (2x−22x)= tak to dziala tym de'hospitalem? a dalej co bo |
| | |
nadal to nieoznaczona jest...
| | ln x | | | | 1/x | | sin2x | |
7. limx→0+ |
| | |
| = |
| = i tu stoje... |
| | ctgx | | | −1/sin2x | | −x | |
1 lut 12:26
Krzysiek: | | 2 | |
1) jak dla mnie to jest |
| |
| | 0 | |
2) e
−12
3)źle... n(1−
√...) =
∞(0) a to jest symbol nieoznaczony..
korzystasz ze wzoru:
4)dobrze
5) licznik rozpisz ze wzoru: a
3 +b
3
| | 0 | | ∞ | |
6)źle... korzystasz z de l'hospitala gdy masz: |
| lub |
| |
| | 0 | | ∞ | |
| | x2 | |
wyciągnij przed nawias e2x i oblicz granicę: |
| korzystając z tej reguły |
| | e2x | |
7)korzystasz z tego, że:
1 lut 12:34
koteczek: w 1 dlaczego 2/0?
no w poleceniu przy 6 i 7 mam ze trzeba to zrobic hospitalem wlasnie...
1 lut 12:39
koteczek: i w 3 nie wychodzi ∞(1) ?
1 lut 12:41
rafal274: W trzecim jest zero.
1 lut 12:43
koteczek: no to ja tu czegos nie rozumiem. skoro x→∞ i jest w nawiasie (1+3n2) to ta druga suma nie
dazy do 0?
1 lut 12:45
Krzysiek: 1) licznik zmierza do 2, mianownik zmierza do zera (jeżeli tam jest potęga)
3)tam jest ∞(1−√1 ) czyli ∞(0)
6) tak jak napisałem, jak odpowiednio przekształcisz to będziesz mógł skorzystać z tej reguły,
w tej postaci którą masz podaną nie możesz korzystać!
1 lut 12:46
koteczek: 1 sorka ale nie czaje jak w liczniku jest 2+1 to jak moze byc do 2?
1 lut 12:59
Krzysiek: 1) a od kiedy: √x+y =√x+√y ?
korzystając z trzech ciągów granica wynosi 2 (granica licznika)
1 lut 13:01
koteczek: co do 1 to znalazlem program i wynik pokazal mi −2/3
1 lut 13:04