funkcja kwadratowa
anna: wskaż równanie paraboli, której wierzchołek nie należy do osi OY:
a) y= −5x2
b) y= x2 − 5
c) y= 5(x2 − 5)
d) y= 5(x − 5)2
tylko proszę nie o wskazanie samej odpowiedzi bo to mogę zrobić sama, tylko o wytłumaczenie
dlaczego tak a nie inaczej, mam jeszcze analogiczne zadanie tylko w poleceniu jest, że nie
należy do osi OX
1 lut 12:18
rafal274: Każdy wierzchołek paraboli ma jakieś współrzędne X oraz Y np : A(x, y) i teraz jeżeli
wierzchołek nie może leżeć na osi OY to nie może mieć współrzędnej x = 0. Bo jakby miał x = 0
to leżałby na tej osi.
Zatem musisz rozpatrzeć te 4 przykłady, ustalić współrzędne wierzchołka paraboli i sprawdzić
czy pierwsza współrzędna wynosi 0 czy też nie.
1 lut 12:22
anna: wielki dzięki
1 lut 12:25