Rowerzysta
Icek: Witam mam problem z zadankiem
Odległość między miastami A i B wynosi 60 km. Samochód osobowy przebywa tę drogę o 45
minut szybciej niż rowerzysta. Średnia prędkość samochodu jest większa od średniej
prędkości rowerzysty o 40 km/h. Oblicz średnią prędkość rowerzysty oraz samochodu
Jakby ktoś mógłby mnie naprowadzić na to jak ruszyć to zadanie i czy dobrze kombinuje, że
trzeba tutaj ułożyć proporcję
30 mar 18:38
Nauczyciel: a+b=60
samochód 80 km/h.
rower 40 km/h
α+β−0,5=40 km/h
30 mar 18:45
Icek: nie wiem skąd wyliczyłeś prędkość samochodu no i jak rozumieć te ostatnie równanie
30 mar 18:54
Coma13: To zadanie dla fizyka <haha> czyli nie powiem że dla mnie....

60km = V
s * t
s
60km = V
r * t
r
V
s = V
r + 40km/h
t
s = t
r − 45min = t
r − 0,75h
Układ równań:
60km = V
r * t
r
60km = (V
r + 40km/h)( t
r − 0,75h)
60km = V
r*t
r − 0,75*V
r + t
r*40 − 30
0 = −0,75V
r + 40t
r − 30 // *4
0 = −3V
r + 160t
r − 120 t
r = 60km/V
r
0 = −3 V
r + 9600/V
r − 120
0 = −V
r + 3200/V
r − 40 // *V
r
0 = −V
r2 − 40V
r + 3200
Δ = 1600 + 12800 = 14400 = 120
2
V
R1 = (40−120)/(−2) = 40 oczywiście km/h
10 kwi 23:09
Majdan: Dzieki nauczyciel
25 kwi 22:13